3 Mayıs 2024 Cuma

Dr. Asako Miyashita:Daikan Turpu

 

Daikon (Japonca大根 ya da Japon turpu, kelimenin tam anlamıyla "büyük kök"); hafif aromalı, çok büyük, beyaz, Doğu Asyakökenli turpturABD'de "Japon turpu" adıyla bilinmesine rağmen anavatanı Japonyadeğildir. Başlangıçta Kıta Asyası'nda yetiştirildi. Han Hanedanı döneminde Çin ile Japonya'ya taşındı. İngiltere ve Kıta Asyası'nda "mooli" olarak bilinir. Çiğ olarak tüketildiği gibi kızartma olarak da tüketilmektedir.

192bbe803b596b921859bd95e2a2c52a.jpg


GIDAYI İLAÇ OLARAK DÜŞÜNÜYORLAR 

Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, "Küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç olarak düşünmemin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömrünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu" diyor.

Uzun ömürlü Japonlar, beslenme alışkanlıklarında önemli bir rol oynayan gıdaları tercih ediyorlar. Özellikle Okinawa Adası'nda 100 yaşını aşan yaşlıların sıklığı, Japon beslenme şekillerine ilgiyi artırıyor.

Miyashita, gıdayı ilaç olarak gören Japonya'da büyüdüğünü ve ailesiyle beraber bu besinleri tükettiğini belirtti. Özellikle Okinawa adasında yaşayanların uzun ömürlü olmasının bu besinlerle ilişkili olduğunu vurguladı.

Daikon Turpları: Japon mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan daikon turpları, soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin olan daikon turpları, virüs ve mikroplara karşı doğal bir kalkan görevi görür.

Diğer sağlıklı kök sebzeler arasında havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu da bulunmaktadır. Bu besinlerin düzenli tüketimi, sağlıklı ve uzun bir yaşam için önemli olabilir.

❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌

Malzemeler (2 – 4 kişilik)

Yarım Japon turbu
1 tatlı kaşığı kaya tuzu (bkz. Tarifle ilgili notlar)

Sosu için
2 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 – 2 tatlı kaşığı kahverengi şeker
1 taze soğan, halka halka doğranmış
1 – 2 diş sarımsak, dövülmüş

Yapılışı


  1. Japon turbunu ince halkalar halinde dilimledim. Akordeon gibi üstüste dizip kibrit çöpü şeklinde incecik kıydım. 
  2. Bir kaseye alıp üzerine tuz gezdirip elimle iyice harmanladıktan sonra acı suyunu bırakması için 10 – 15 dakika kenarda dinlenmeye aldım. Bu süre sonunda japon turbunun su bıraktığını göreceksiniz; bu suyu süzdürdüm. Bu esnada suyu çıksın diye elimizle sıkmaya ya da su altında yıkamaya gerek yok; turbun dişe gelirliğini ve aromasını korumak istiyoruz. 
  3. Japon turbu hazır olunca sos malzemelerini ekledim; tüm malzemeler iyice karışana dek elimle karıştırıp servis yaptım.
❕Japon turbuna... bu turp daikon olarak da biliniyor ve yine özellikle Güneyasya’da sıklıkla tüketilen bir sebze. Japonya ve Filipinler’den itibaren Hindistan’a kadar olan geniş coğrafyada çeşit çeşit tüketiliyor. Benim aldığım Japon turbunun ambalajının üzerinde üretildiği yer Antalya olarak görülüyordu; diğer turplar kadar sık kullanılmasa da talep oldukça yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️