Daikon (Japonca: 大根 ya da Japon turpu, kelimenin tam anlamıyla "büyük kök"); hafif aromalı, çok büyük, beyaz, Doğu Asyakökenli turptur. ABD'de "Japon turpu" adıyla bilinmesine rağmen anavatanı Japonyadeğildir. Başlangıçta Kıta Asyası'nda yetiştirildi. Han Hanedanı döneminde Çin ile Japonya'ya taşındı. İngiltere ve Kıta Asyası'nda "mooli" olarak bilinir. Çiğ olarak tüketildiği gibi kızartma olarak da tüketilmektedir.

GIDAYI İLAÇ OLARAK DÜŞÜNÜYORLAR
Japon diyetisyen ve beslenme uzmanı Asako Miyashita, "Küçük yaşlardan itibaren gıdayı ilaç olarak düşünmemin öğretildiği Japonya’da büyüdüm. Büyükannem 92 yaşında ve uzun ömrünü doğru yiyecekleri yemeye borçlu" diyor.
Uzun ömürlü Japonlar, beslenme alışkanlıklarında önemli bir rol oynayan gıdaları tercih ediyorlar. Özellikle Okinawa Adası'nda 100 yaşını aşan yaşlıların sıklığı, Japon beslenme şekillerine ilgiyi artırıyor.
Miyashita, gıdayı ilaç olarak gören Japonya'da büyüdüğünü ve ailesiyle beraber bu besinleri tükettiğini belirtti. Özellikle Okinawa adasında yaşayanların uzun ömürlü olmasının bu besinlerle ilişkili olduğunu vurguladı.
Daikon Turpları: Japon mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan daikon turpları, soğuk algınlığını önlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin olan daikon turpları, virüs ve mikroplara karşı doğal bir kalkan görevi görür.
Diğer sağlıklı kök sebzeler arasında havuç, şalgam, pancar ve yaban havucu da bulunmaktadır. Bu besinlerin düzenli tüketimi, sağlıklı ve uzun bir yaşam için önemli olabilir.
❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌
- Japon turbunu ince halkalar halinde dilimledim. Akordeon gibi üstüste dizip kibrit çöpü şeklinde incecik kıydım.
- Bir kaseye alıp üzerine tuz gezdirip elimle iyice harmanladıktan sonra acı suyunu bırakması için 10 – 15 dakika kenarda dinlenmeye aldım. Bu süre sonunda japon turbunun su bıraktığını göreceksiniz; bu suyu süzdürdüm. Bu esnada suyu çıksın diye elimizle sıkmaya ya da su altında yıkamaya gerek yok; turbun dişe gelirliğini ve aromasını korumak istiyoruz.
- Japon turbu hazır olunca sos malzemelerini ekledim; tüm malzemeler iyice karışana dek elimle karıştırıp servis yaptım.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hallo 🙋🏼♀️