Batman'ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Yüksek kayalıklardan ve dağ eteklerinden toplanan zuzubak otu, sağlığa faydalarıyla da dikkat çekiyor. Ayrana, yoğurda, salatalık, domates ve benzeri bir çok yemeğin içine katarak tüketince zuzubak otu adeta her derde deva.

Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olarak düşünülen zuzubak otu, ilçenin Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor.
Yüksek kayalıklardan topladıkları zuzubak otunu tahtadan yapılan huninin içinde kaya tuzu ile birlikte taşla ezerek hazır hale getirilir. Muharrem Algan, “Biz bunu toplayabilmek için saatlerce yol yürümek zorunda kalıyoruz. Çok yüksek kayalıklarda yetişiyor. Toplanması çok zordur. Toplarken düşme tehlikesi yaşıyoruz.
Hacı Aktaş ise, zuzubak otunun çok şifalı olduğu için fiyatının da yüksek olduğunu dile getirdi. Zuzubak otu, bilimsel adıyla Melissa officinalis, nane ailesine ait bir bitkidir ve genellikle tıbbi ve aromatik özellikleriyle bilinir.
İşte zuzubak otunun bazı faydaları:
Zuzubak otu, sakinleştirici ve gevşetici özelliklere sahip olan uçucu yağlar içerir. Bu nedenle, stresi azaltmaya ve sakinleşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir.
Zuzubak otu, antioksidan bileşikler içerir. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak genel sağlığı destekler.
Bazı araştırmalar, zuzubak otunun hafif anti-enflamatuar özelliklere sahip olabileceğini öne sürmektedir. Bu özellik, hafif iltihaplanma durumlarında destekleyici olabilir.
Zuzubak otu, antioksidan ve antimikrobiyal özellikler içeren bileşikler içerir. Bu özellikler, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekleyebilir ve mikroplarla mücadelede yardımcı olabilir.
Ancak, her bitkisel ürün gibi, zuzubak otunun da kullanımıyla ilgili bazı önemli hususlar vardır. Özellikle hamilelik veya kronik bir sağlık durumu gibi özel durumlarınız varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Ayrıca, herhangi bir bitkisel takviye veya çayı kullanmadan önce, olası yan etkiler veya etkileşimler konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir.
❌❌❌❌
Yüksek dağlarda yetişen şifalı zuzubak otu, Mereto ve Zoveser Dağları çevresinde popülerlik kazanıyor. Batman'ın Sason ilçesinde bulunan bu ot, çeşitli hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor ve bölgedeki köylüler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Yöre halkı tarafından baharat olarak kullanılan ve sağlık yararları olduğu bilinen zuzubak otu, bu yıl yoğun talep nedeniyle kilogram başına 5 bin liradan alıcı buluyor.
Zorlu koşullarda toplanan zuzubak otu, büyük kar getiriyor. Zuzubak otunu toplamak için yüksek dağlara saatlerce yolculuk yapılması gerektiğini ifade eden üretici Muharrem Algan,"Toplama işlemi oldukça güçlüktedir. Yüksek kayalıklarda yetişen bu bitkiyi toplarken düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle toplama süreci oldukça risklidir. Topladığımız zuzubak otlarını ufak ufak keserek ayıkladıktan sonra kaya tuzu ile ezerek toz haline getiriyoruz. Bu özel baharatı çeşitli yemeklerde kullanıyoruz ve birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. İç piyasada büyük talep görmesiyle beraber İstanbul ve çevresindeki müşterilere de gönderiyoruz. Ayrana, yoğurta, salatalıklı yemeklere ve diğer yemeklere bu baharatı ekleyerek tüketiyoruz. Gelir kaynağımız bu bitkidir" dedi.
Zuzubak otu, sağlık yararlarıyla dikkat çekiyor. Zuzubak otunun şifalı özellikleri hakkında konuşan Sait Boğuş,"Biz bu otu tuzla öğütüp baharat olarak kullanıyoruz. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Tüm insanların şifa bulması dileğiyle" şeklinde konuştu.
❌❌❌❌❌❌❌
Bir pancar çeşidi olan zuzubak otu yüksek rakımlı alanlarda farklı iklim koşullarında yetişen özel bir bitkidir. Birçok farklı hastalığa şifa niyeti üzerine günümüze zuzubak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle grip ile beraber virüs ve bakteri üzerinden meydana gelen rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Değişik aroması ve lezzeti ile beraber yemeklere tat katan zuzubak otu, 7'den 70'e herkesin tüketebileceği sağlıklı Besin kaynakları içerisinde yer almaktadır. Zuzubak otunun faydaları arasında iltihap sökücü, bağışıklık güçlendirici, böbrek temizleyici, idrar ve balgam söktürücü özelliği öne çıkar.
Yemeklerde baharat olarak tüketilen Şifalı bir bitki olarak bilinen zuzubak otu,sadece mart ayının sonlarında ve nisan ayında yeşerdiğinir.Nisan ayının başlarında yüksek kesimlerde karların erimesiyle birlikte ortaya çıkar
"Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle ayranın içinde koyarak içiyoruz. Her dilde zuzubak olarak bilinir. Yüksek kesimlerde, taşlı alanlarda yetişiyor. Her yerde yetişmez.!“
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hallo 🙋🏼♀️