11 Nisan 2025 Cuma

En Lezzetli Zehir Vericiler.🦠

 


Tatlandırıcılar ve Lezzet Vericiler














şeker yerine kullanılan tatlandırıcı maddeler şu şekilde kategorize edilebilir:

  • Doğal: Stevia gibi doğal kaynaklardan elde edilir.
  • Yapay: Aspartam, sakarin, sukraloz gibi yapay kimyasal maddelerden üretilir.
  • Bitkisel: Monk meyve özü gibi bitkisel kaynaklı olan çeşitlerdir.
  • Şeker Alkolleri: Eritritol, ksilitol gibi tatlandırma amaçlı kullanılan bileşenlerdir.



1- Glikoz Şurubu 

Açıklama:Glikoz Şurubu mısır, patates, buğday, arpa, pirinç gibi nişasta kaynağı olan tahıllarından elde edilir. 

Glikoz şurubu; vücuda alındığında ön etki olarak vücudun şeker dengesini alt üst eder ve hormonal sistemi bozar. 

Kullanım Alanları: Glikoz Şurubu, şerbetli tüm tatlılarının üretiminde, asitli-gazlı içecekler, hazır meyve suları, çikolata, gofret ve barlar, şekerlemeler, paketli ve hazır kek, kurabiye, bisküviler, reçel, marmelat, kahvaltılık krem çikolatalar, helva, dondurma, bisküvi gibi unlu mamuller ile şekerleme ve işlenmiş hazır gıdalarda kullanılmaktadır. Reçel ve marmelatlarda kristalleşmeyi önlediği için, kıvam kazandırmak için, tatta dengeyi sağlamak için kullanılır.

Adı Yunanca "tatlı" anlamına gelen glukus ve kimyada şekerlere verilen "-oz" sonekinden türetilmiştir. 

Nişasta kaynağı olarak pek çok tarım mahsulü kullanılabilir. Mısırpirinçbuğdaypatatesmanyokararotsagu dünyanın çeşitli yörelerinde kullanılır.

Şekerleme glikozu olarak da bilinen glikoz şurubu;

mısır şurubu " denir, ancak glikoz şurubu patates ve buğdaydanda yapılır ve daha az sıklıkla arpa , pirinç ve manyoktan yapılır . 

Glukoz proteinlerin üretiminde ve lipit metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bitkilerde ve çoğu hayvanda C vitamini (askorbik asit) üretiminin bir öncülüdür.

Glikasyon adı verilen bu reaksiyon pek çok enzimi ya yavaşlatır ya da tamamen durdurur. Glikasyon reaksiyonunun yavaş olmasının nedeni, glukozun daha az reaktif olan halkasal izomerini tercih etmesidir. Buna rağmen diyabetin uzun dönemli komplikasyonlarının çoğu (örneğin körlükböbrek yetmezliğiperiferal nöropati) protein ve lipitlerin glikasyonundan kaynaklanır.

Glikoz şurubu genellikle filmler ve televizyon için sahte kan yapımında kullanılan karışımın bir parçası olarak kullanılır . Glikoz şurubu içeren kan karışımları, ucuz ve elde edilmesi kolay olduğu için bağımsız filmler ve film yapımcıları arasında oldukça popülerdir.

🔻Sofra şekeri “S” Glikoz-fruktoz şurubu “F” 

F 30. Fruktoz Şurupları. 


2- Sodyum Sakkarin Ürün Kodu : E 954

Açıklama : Sodyum Sakkarin, sakkarin olarak bilinen katı yapay bir tatlandırıcıdır. Sodyum Sakkarin, herhangi bir besin değeri taşımayan kalorisiz bir tatlandırıcıdır. 

Kullanım Alanları :Sodyum Sakkarinin, tablet tipi tatlandırıcılar, diyet ürünleri, alkolsüz içecekler, instant içecekler, buzlu çay, süt ürünleri, reçel, marmelat ürünleri, şekerleme ürünleri, sakız, kutu meyve, dondurma, turşu, sos, multivitamin, puding, jöle, çikolata, unlu mamüller, konserve ürünlerinde kullanılır. Ayrıca diş macunu ve ağız yıkama suyu ve eczacılık ürünlerinde de kullanılmaktadır. 



Kullananlarda ender olarak ışığa karşı duyarlılık artışı ve alerjik reaksiyonlar görülebilir.

3- Asesülfam K Ürün Kodu : E 950

Açıklama : Asesülfam K, 1988'den beri kullanılan düşük kalorili, kokusuz beyaz renkte kristal yapıya sahip bir tatlandırıcıdır. Organik sentetik bir tuzdur. Sakkarozdan 200 kat daha tatlıdır. 

Kullanım Alanları : Asesülfam K, diyet ürünleri, sakızlar, tatlılar, süt ürünleri, dondurma, kek karışımları, bisküviler, reçeller, marmelatlar, şekerlemeler, turşular, mısır gevrekleri, salata sosları ve baharatlar, toz karışımlar, meyveli soda ve meyve suyu, alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca diş macunları ve gargaralarda da kullanılır.


4- Aspartam Ürün Kodu : E 951

Açıklama : Aspartam, aspartik asit ve fenilalanin amino asitlerini bir araya getirerek yapılır. Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır ve etler, tahıllar, süt ürünleri de dahil olmak üzere bütün proteinli gıdalarda doğal olarak bulunur.

Kullanım Alanları : Dünyanın her yerinde, tahıllar, karbonatlı gazlı içecekler, içecek tozları, balonlu sakızlar, naneli nefes açıcılar, önceden tatlandırılmış çay ve kahveler, süt yoğurt dondurma karışımları, sıcak kakao karışımları, puding ve jöle gibi kuru karışımlar, kurutulmuş ürünler, çiğnenebilen vitaminler ve tablet tipi tatlandırıcılardır dahil binlerce gıdada şeker yerine kullanılır.


5- Sodyum Siklamat Ürün Kodu : E 952

Açıklama : Sodyum Siklamat yapay bir tatlandırıcıdır.

Kullanım Alanları : Gazlı-gazsız meşrubat türü içecekler, unlu mamuller, tatlılar, gıda takviyeleri, diyabetik ve düşük kalorili ürünler, tablet tipi tatlandırıcılar, süt ürünleri, sakız, reçel ve marmelatlar, çikolata ve şekerleme ürünleri, eczacılık, diş macunu, kozmetik ürünlerinde kullanılır.


6- Sukraloz Ürün Kodu : E 952

Açıklama :Sukraloz, sıfır kalorili bir yapay tatlandırıcıdır. Ticari olarak en çok tüketilen tatlandırıcılardan birisidir.

Kullanım Alanları : Acı bir tadı olmadığı için Sukraloz, tatlandırıcılar, gazlı içecekler, sakızlar, kabartma karışımları, kahvaltı gevrekleri ve salata sosları dahil olmak üzere çok çeşitli düşük kalorili yiyeceklerde kullanılır. Sukraloz ve su ve karışımı konserve meyvelerde kullanılır.


7- Sorbitol ÜRÜN KODU: E420

Açıklama :Sorbitol, glukozdan kimyasal olarak ekstrakte bir tatlandırıcıdır. 

Kullanım Alanları : Sorbitol, nemi korumak, tatlılık katmak, ürünlere doku sağlamak, ayrıca sindirim ve ağız sağlığını potansiyel olarak desteklemek için kullanılır. Pişmiş ürünlerde, sakızlarda, şekerlemelerde, çiğnenebilir vitaminlerde, çikolatalarda, öksürük pastili ve şuruplarında, içeceklerde, dondurmada, gargaralarda, pudinglerde, diş macunlarında, ağız spreylerinde kullanılmaktadır.


Enerji İçermeyenler

Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir.

Asesülfam-K ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir. Genellikle light içecekler, dondurmalar ve diyet gıdalarının içerisinde yer alır.


Sakkarin: Çay şekerinden 300–400 kat daha fazla tatlıdır. Yüksek dozda sakarin alımının hayvanlarda üriner sistem tümörlerine neden olduğu ortaya çıkınca insanlarda sakarin kullanımının kanser ile ilişkisi olabileceği riski nedeniyle kullanımı yasaklamıştır.

Siklamat: Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Aşırı siklamat alımı ishale neden olmaktadır.


🔎 Tüketici olarak gıda etiketlerini okumak ve hangi ürünün içinde ne olduğunu bilmek önemlidir. Yapay olanlar konusunda özellikle dikkatli olmak gerekiyor, çünkü bazı araştırmalar potansiyel risklere işaret ediyor.

Doğal kaynaklı alternatifleri seçmek, dengeli bir beslenme şekli benimsemek ve tüketimlerini kontrol altında tutmak önemlidir.

Gelecekteki araştırmaların, tatlandırıcıların uzun dönemdeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını umuyoruz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️