10 Ocak 2024 Çarşamba

ekşi maya

 Başlamadan önce gerekli araçlar:

Kapaklı cam kavanoz

Temel mutfak terazisi


Not: Şehir suyu kaynağı kullanıyorsanız, marş motorunuzu öldürebilecek klor izlerini ortadan kaldırmak için filtrelenmiş veya şişelenmiş su kullanmayı düşünün.


Not: Yabani maya daha sıcak sıcaklıkları tercih eder. İdeal mutfak sıcaklığı yaklaşık 76°F/24°C'dir. Mutfağınızda daha soğuk sıcaklıklarla uğraşıyorsanız, ekşi maya başlatıcınızın gelişmesi daha uzun sürecektir.


Nasıl Diriltilir, Willa resmi

İçindekiler

  • Kurutulmuş ekşi maya başlangıç
  • Ağartılmamış beyaz un (çok amaçlı veya ekmeklik un) 
  • Oda sıcaklığında su 

Talimatlar

  1. 1. Gün – Sabah: 

    5 gram kurutulmuş ekşi maya başlangıç ​​malzemesini bir cam kavanozda birleştirin. 50 gram su ekleyin. Dondurularak kurutulmuş starter tamamen suya batıncaya kadar karıştırın.

    Bu karışımın suyu çekmesi için birkaç dakika bekletin.

    Daha sonra 20 gram un ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırın.

    Not: Bu ilk beslemede undan biraz daha fazla su kullanıyoruz; daha sulu bir başlangıç, maya ve bakterilerin daha hızlı gelişmesine olanak tanır.

    Bir kapakla örtün ve oda sıcaklığında 24 saat saklayın.

  2. 2. Gün – Sabah: 

    Başlangıç ​​karışımınızdan 10 gram alıp temiz bir kavanoza ekleyin. Daha sonra 10 gr maya ile 25 gr un ve 25 gr suyu birleştirin. İyice birleşene kadar karıştırın. Bir kapakla örtün ve oda sıcaklığında 24 saat saklayın. 

  3. 3. Gün – Sabah: 

    Karışımın dokusu muhtemelen pürüzsüz ve ince görünecektir. Karışım henüz canlı görünmese de birkaç kabarcık fark edebilirsiniz. 

    Başlangıç ​​karışımınızdan 10 gram alıp temiz bir kavanoza ekleyin. Daha sonra 25 gr un ve 25 gr su ile birleştirin. İyice birleşene kadar karıştırın. Bir kapakla örtün ve oda sıcaklığında 24 saat saklayın. 

  4. 4. Gün – Sabah: 

    Düne göre birkaç baloncuk dışında pek fazla değişiklik olmayacak.

    Başlangıç ​​karışımınızdan 10 gram alıp temiz bir kavanoza ekleyin. Daha sonra 25 gr un ve 25 gr su ile birleştirin. İyice birleşene kadar karıştırın. Bir kapakla örtün ve oda sıcaklığında 24 saat saklayın. 

  5. 4. Gün – Akşam: 

    Yaklaşık 12 saat sonra, marşın biraz büyüdüğünü fark edeceksiniz. Kavanozun yüzeyinde ve yanlarında çok sayıda kabarcık olacaktır. 

    Oda sıcaklığında saklamaya devam edin.

  6. 5. Gün – Sabah: 

    Başlatıcınızın baloncukları olduğunu ve canlı göründüğünü fark edeceksiniz! Karışımın sadece üstünde değil, yüzeyinin altında da (cam kavanozun yan tarafına bakıldığında) irili ufaklı kabarcıklar oluşacaktır. Bu noktada başlangıçla pişirmeye başlayabilirsiniz.

    Artık mayanız yeniden canlandığına göre, pişirmeye yetecek kadar maya elde etmek için besleme oranlarınızı artırabilirsiniz.

Tarif Notu

Çıkardığınız ve yeni bir kavanoza eklediğiniz mayayı beslemelisiniz. Beslediğiniz 10 gramı yeni ve temiz bir kavanoza koyup, eski kavanozdaki artıkları temizleyebilirsiniz. Günlük beslemeye hazır olana kadar her gün kavanozlardan ileri geri geçiş yapın. 10 gramlık maya yeni bir kavanoza konulduğunda, onu 25 gram un ve su ile besleyeceksiniz.


Willa'nın Günlük Beslenmesinin Görüntüsü




İçindekiler

  • 30 gr ekşi maya başlangıç
  • 125 g su (şehir suyu kaynağı kullanılıyorsa, marş motorunu öldürebilecek klor izlerini ortadan kaldırmak için filtrelenmiş veya şişelenmiş su kullanmayı düşünün)
  • 140g beyaz ağartılmamış çok amaçlı un

Talimatlar

  1. Marşımı 1 litrelik bir cam kavanozda, kapağı üstte olacak şekilde ancak mühürlenmemiş olarak saklıyorum.
  2. Ekşi maya düzenleyiciler aktif organizmalardır, bu da en iyi sonuçları elde etmek için düzenli beslenmeye ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Ekmek yaptığımda ve çok yemek pişirdiğimde her 24 saatte bir besliyorum. En yüksek aktiviteye ulaştığında veya biraz düştüğünde başlangıç ​​cihazımla pişirmeyi tercih ederim. İşte o zaman ekmeğim en iyi şekilde çıkıyor. Beslenmeden sonra, olgun bir başlangıç ​​24 saatlik bir süre içinde hacim olarak 3-4 kat büyür ve sonra geri düşmeye başlar.
  3. Atın! Her beslemede starteri atacaksınız. Beslemeden önce yalnızca 30 gram başlangıç ​​maddesine ihtiyacınız vardır. Fazlalık atılabilir. Her beslemede mayanızın bir kısmını atmazsanız, sürekli büyüyen mayanıza yiyecek sağlamak için ekşi maya başlatıcınız her beslemede giderek daha fazla miktarda un ve suya ihtiyaç duyacaktır.
  4. Attığınız şeyle ne yapmalısınız? Ekşi maya atıklarınızla pişirebileceğiniz sayısız tarif var. Beslemenize gerek kalmadan buzdolabınızda bile stoklayabilirsiniz. Çöpe atıyorsanız, kuru marş çimento gibi olduğundan lavabonuzu yere koymamanızı öneririm.
  5. Sık sık pişirme yapmayı planlamıyorsanız veya şehir dışına çıkacaksanız, ekşi maya başlatıcınızı uzun süre buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğuk sıcaklıklar maya ve bakteri aktivitesini yavaşlatır ve doğal olarak başlangıç ​​yeminizin beslemeler arasında kalma süresini uzatır.
  6. Sürekli soğutmayı önermiyorum ama kısa süreli molalar için harika bir seçenek!
  7. Ne kadar süreyle buzdolabında saklandığına bağlı olarak, başlangıç ​​cihazınız normal aktivite seviyelerine dönmeden ve ekşi mayalı ekmek pişirmeye yetecek kadar güçlü hale gelmeden önce oda sıcaklığında ilave 2 ila 3 düzenli beslemeye ihtiyaç duyabilir.
  8. Başlatıcınız aktif ve neşeli değilse sabırlı olun!
  9. Evinizin daha sıcak bir yerine yerleştirmeyi deneyin (76F-80F idealdir). Eğer başlatıcınız aktivitede zirveye ulaşırsa, onu besleyin. Eğer yavaşlarsa, bekleyin ve daha fazla zaman verin. Bazen güç kazanmak için ihtiyaç duyduğu tek şey zamandır.
  10. Çoğu zaman marşınız ilk başta kabarcıklı olacak ve sonra yavaşlayacaktır. Bu normal. Ekşi maya başlatıcılarının ilk birkaç günde aktivitesinde bir artış olması ve daha sonra sönmesi yaygındır. Bu normaldir ve başka bir bakteri türünün ortaya çıkması, starterinizin öldüğüne dair bir gösterge değildir. Zamanla tekrar toplanacak ve doğru bakteri türleri artacak ve güçlenecektir. Başlatıcınızı öldürmek çok zordur.
  11. ⚠️ https://ballerinafarm.com/blogs/recipes/willas-daily-feedings 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️