28 Mart 2025 Cuma

Altın Süt & Şekersiz Tarifler

Altın Süt. Aslında binlerce yıldır Ayurveda geleneğinde modern wellness dünyasındaki yıldız içeceği. Zerdeçal, zencefil ve tarçınla hazırlanan bu altın renkli karışım ve şifa kaynağı, bugünlerde modern dünya stresine ve adet öncesi sendromuna (PMS) karşı doğal bir destek olarak öne çıkıyor.


Altın Süt: PMS Dönemlerinde Rahatlatan Bir Ritüel

Altın süt, adını içeriğinde bulunan zerdeçaldan alıyor. Genellikle bitkisel bazlı sütlerle (badem, yulaf, hindistancevizi gibi) yapılıyor ve tarçın, zencefil, karabiber gibi baharatlarla zenginleştiriliyor. Sıcak ve iç ısıtan bu karışım, antioksidan ve anti-enflamatuar etkileriyle hem fiziksel hem zihinsel rahatlama sağlıyor.

Altın süt, geleneksel olarak bağışıklığı güçlendirmek, sindirimi desteklemek ve uyku kalitesini artırmak için tüketilse de, son yıllarda PMS semptomlarına olan etkisiyle de dikkat çekiyor.

İşte tam bu noktada altın süt devreye giriyor. Zerdeçalın ana etken maddesi kurkumin, inflamasyonu azaltarak regl öncesi ağrıları hafifletmeye yardımcı oluyor. Kurkumin:

  • Ağrıyı tetikleyen maddelerin üretimini baskılıyor,
  • Antioksidan etkisiyle stresi azaltıyor,
  • Hormon dengesine katkı sağlıyor.
Ayrıca:
  • Karabiber, kurkuminin vücut tarafından emilimini artırır.
  • Zencefil, mideyi yatıştırır ve iltihap sökücü etkisiyle destek olur.
  • Tarçın, kan şekerini düzenleyici etkisiyle tatlı krizlerini azaltabilir.

Kurkuminin vücut tarafından emilimini artırmak için karabiber mutlaka eklenmelidir.

Altın Süt: PMS Dönemlerinde Rahatlatan Bir Ritüel

Ne Zaman ve Nasıl Tüketilmeli?


Özellikle akşam saatlerinde, uyumadan önce tüketildiğinde sinir sistemini yatıştırabilir ve uykuya geçişi kolaylaştırabilir.

Kurkuminin terapötik doz aralığı 500-2000 mg arasındadır. Zerdeçalın yüzde 3 civarında kurkumin içerdiği düşünülürse, etkili bir sonuç için düzenli tüketim önem taşır. Bu yüzden hazır karışımlar yerine evde yapılan taze içecekler tercih edilmeli.

Evde Altın Süt Tarifi 

Malzemeler:

  • 1 su bardağı bitkisel süt (badem, yulaf veya hindistancevizi)
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Çimdik karabiber
  • Çeyrek çay kaşığı toz zencefil
  • Çeyrek çay kaşığı tarçın
  • Dilerseniz 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ya da organik bal

Tüm malzemeleri bir cezvede düşük ateşte karıştırarak ısıtın. Kaynatmayın. Karışım homojen bir hal aldığında fincana aktarın ve yudum yudum tadını çıkarın. Sunum için üzerine bir tutam tarçın serpebilir, varsa yenilebilir kurutulmuş gül yaprakları ile estetik bir dokunuş katabilirsiniz.


♻️


Ünlü Şeflerden Şekersiz Tarifler

Dilara Koçak 

İstanbul’da Glutensiz ve Şekersiz Tatlı Bulabileceğiniz Mekanlar

Hacet­tepe Üniversitesi, “Beslenme ve Diyetetik” bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansını tamamlayan Dilara Koçak, bireysel beslenme danışmanlığı ve diyet tedavisi hizmetlerine ilave olarak Coorporate Wellness uygulamasının Türkiye’de öncüsü olarak dikkat çekiyor. OGGUSTO’nun bayılarak takip ettiği Youtube kanalı ve her sene çıkardığı İyi Yaşam Günlükleri ile hayata sağlıklı dokunuşlar katan Dilara Koçak, OGGUSTO ile Cheescake Topları tarifini paylaştı.

Malzemeler (15 adet) 

150 gram yulaf unu,1 kücük limonun suyu, ½ limon kabuğu rendesi, 4 yemek kaşığı krem Peynir, 2-3 yk arası bal, 20 adet fındık 

Üzeri için
Toz hindistan cevizikavrulmuş fındık

Yapılışı
Fındıkları rondodan geçirerek ufaltın. Tüm malzemeleri karıştırarak hamurumsu bir kıvama getirin. Biraz dinlendirdikten sonra resimdeki gibi toplar haline getirin. Süslemek için hindistan cevizi ve kavrulmuş fındık kullanın.

İdil Yazar

İstanbul’da Glutensiz ve Şekersiz Tatlı Bulabileceğiniz Mekanlar

2013 senesinde Mutfak Sanatları Akademisi’nde profesyonel aşçılık eğitimi alan İdil Yazar, mutfağa olan tutkusunu ve aşçılık tecrübelerini İdi Yazar YouTube kanalından paylaşmasının yanı sıra, beIN Gurme’de İdil’den programıyla da haftanın 3 günü, pratik ve lezzetli tariflerini yemek severlerle buluşturuyor. Tatlı krizlerine yetişen İdil Yazar, rafine şeker içermeyen tatlı tarifleri arasından, Şekersiz Yulaflı Puding tarifini OGGUSTO ile paylaştı.

Malzemeler
1 3/4 bardak süt, yarım bardak su, 1 bardak yulaf ezmesi, 4-5 adet hurma, 1 çay kaşığı fıstık ezmesi, 2 yemek kaşığı kakao

Üzeri için
Hindistan cevizi tozu, frambuaz, damla çikolata

Yapılışı
Süt ve suyu kaynama noktasına getirin. Yulaf, çok az tuz ve hurmayı ekleyin, karıştırarak 4 dakika pişirin. Karışımın içine kakao ekleyin. 1-2 dakika daha pişirin. En son fıstık ezmesini ekleyin. Kaselere alın ve üzerini damla çikolata, hindistan cevizi ve frambuaz ile süsleyin.

Şekersiz Bounty

İstanbul’da Glutensiz ve Şekersiz Tatlı Bulabileceğiniz Mekanlar

Malzemeler (12 adet)
75 gram toz hindistan cevizi, 1/2 vanilya çubuğu, 2 yemek kaşığı bal, 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (sıvı halde değilse eritin), 40 ml badem sütü

Kaplamak için
100 gram %50 veya 60 kakao oranında çikolata (küçük parçalara bölünmüş), 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı

Üzeri için
Toz hindistan cevizi veya cipsi

Yapılışı
Toz hindistan cevizini, vanilya çubuğunun iç tanelerini, balı, hindistan cevizi yağını ve badem sütünü bir kapta iyice ezerek homojen bir karışım elde edene dek bir kaşıkla karıştırın. Kare veya dikdörtgen bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serin ve karışımı 1 parmak kalınlığında olacak şekilde bastırarak kalıba yayın. 20 dakika kadar buzlukta dinlendirin. Benmaride çikolatayı, hindistan cevizi yağı ile eritin ve bir spatula ile 1-2 dakika karıştırarak basit bir şekilde temperleyin/soğutun. Çikolatayı bir çay fincanına dökün. Hindistan cevizli karışımı şef bıçağı ile 12 eşit kareye bölün. Her kareyi sırayla çatalın üzerine koyun ve tamamen üzeri kaplanacak şekilde çikolataya bulayın. Çatalı havada tutarak ve sıyırarak fazla çikolatayı akıtın ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin. Hala çikolata donmamışken üzerine toz hindistan cevizi veya cipsi serpin. Buzlukta yarım saat kadar dondurun ve oda sıcaklığında 5 dakika bekletip servis edin. Buzdolabında ağzı kapalı bir kapta 10 gün kadar saklayabilirsiniz.

Maillard

İstanbul’da Glutensiz ve Şekersiz Tatlı Bulabileceğiniz Mekanlar

Zeynep Düvenci ve Denizhan Dağdelen tarafından kurulan Maillard, yaratıcı menüleriyle dikkat çeken ve butik hizmet veren bir catering firmasıdır. Maillard, müşterilerine ve misafirlerine en lezzetli yemekleri ve en güzel servisi sunarak, unutulmayacak deneyimler yaşatma misyonuyla, en iyi catering firmaları arasında yer alıyor. İşlerini çok seven, araştırmaktan ve keşfetmekten asla yorulmayan Maillard ekibi, Bağışıklık Güçlendiren Enerji Topları tarifini OGGUSTO ile paylaştı.

Malzemeler
10 hurma, yarım kap kuru yabanmersini, 1 kap ceviz, 1 kap badem, 1 çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı zencefil, 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı, 3⁄4 kap erimiş bitter çikolata

Yapılışı
Hurma, yaban mersini, ceviz ve bademi 1 gece suda bırakın. Ertesi gün suda beklettiğiniz tüm malzemeyi süzün ve hindistan cevizi yağı, tarçın, zerdeçal, zencefili de katarak rondoda hamur kıvamına getirin. Erittiğiniz çikolatayı, hamur kıvamına gelen karışımın içine katıp karıştırın. Karışımı istediğiniz bir kalıba eşit bir şekilde bastırarak yayın. En az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra istediğiniz büyüklükte porsiyonlayın. Üzerine hindistan cevizi ve ya kakao tozu serperek servis edin.


Cevizli Hurma Topları Tarifi.

Cevizli Hurma Topları İçin Malzemeler:
• 10 adet çekirdeksiz hurma
• 1 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
• 1, 5 yemek kaşığı kakao
Bulamak için:
• Hindistan cevizi
• Fındık
• Antep fıstığı
• Kakao
Not: Hurmaları yumuşayana kadar sıcak suda bekletebilirsiniz.
Yapılışı:
1. Hurma, ceviz içi ve kakao mutfak robotuna koyulur ve robotan çekilir.
2. Şekil verebileceğiniz bir doku elde edildiğinde, ceviz den küçük parçalar alıp elinizle yuvarlayın ve istediğiniz malzemeye bulayın.


Bitter Çikolata ve Vişneli Enerji Topları Tarifi.

Kiraz ve bitter çikolata ile pişirilmeyen bu enerji lokmaları. Gerçek gıda ve doğal güzelliklerle dolu bu paketler, onları tüm ailenin kesinlikle seveceği sağlıklı bir atıştırmalık haline getiriyor.
10 dakikadan kısa sürede hazır olan bu enerji lokmaları, tüm ailenin kesinlikle seveceği sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalıktır.

Malzemeler:
• 1 su bardağı badem
• 1 su bardağı kuru hurma
• 1 su bardağı kuru kiraz
• 2 yemek kaşığı toz kakao
• 1/2 su bardağı bitter çikolata
• 1/2 çay kaşığı vanilya özü
• 1 tutam deniz tuzu

Yapılışı:
• Bademleri bir mutfak robotuna koyun ve kabaca öğütülene kadar karıştırın.
• Hurma, kiraz, kakao tozu, vanilya özü ve deniz tuzunu ekleyin ve karışım iyice birleşip yapışkan hale gelene kadar karıştırın.
• Çikolata parçacıklarını ekleyin ve 30 saniye daha karıştırın, onları karıştırmaya yetecek kadar.
• Karışımı 1 yemek kaşığı porsiyonlara ayırın ve tüm hamur bitene kadar yuvarlayın.
• Enerji ısırıkları hemen yenebilir veya bir haftaya kadar buzdolabında veya bir ay boyunca dondurucuda saklanabilir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️