4 Şubat 2024 Pazar

Trigliserid und seviyesini düşüren besinler;

 

Trigliseridler, vücutta depolanan yağlardır ve fazla enerjiyi saklamak için kullanılırYemekten alınan ve hemen kullanılmayan kaloriler, trigliseridlere dönüştürülerek yağ hücrelerinde depolanır ve hormonlarca ihtiyaç anında enerji için serbest bırakılır. Kanda yüksek trigliserid seviyeleri, kalp hastalığı riskini artırabilir, bu nedenle normal değerlerde tutulması önemlidir. 

Trigliserid:

Trigliseridler, kanınızda yer alan bir tür yağdır (lipid). Vücut aldığınız ve hemen kullanılmasına gerek olmayan kalorileri, trigliseride dönüştürerek yağ hücrelerinde depolar.
 Uzun süreli açlık durumu, çok enerji sarf ettiren spor programı, hormon üretimi gibi durumlarda vücutta depo edilen trigliseridler kullanılır. 
trigliseridler vücutta gerekli durumlarda kullanılmak üzere yağ hücrelerinde depolanır ve gerektiğinde enerjiye dönüştürülerek vücutta bulunan görevlerini yerine getirirler. 

Tansiyon ve kolestrol seviyelerinin yanında kalp sağlığının önemli bir ölçüsü olan trigliseridlerin, kanda bulunma oranları da kalp sağlığı adına izlenmesi gereken bir parametredir. Çünkü kanınızda yüksek oranda trigliserid bulunması kalp hastalığı riskinizin artmasına sebebiyet verebilir. 

Ayrıca endokrin sisteminin çalışma mekanizması kontrolünü de elinde tutan trigliseridlerin, kandaki aşırı oranları tehlikeli durumları beraberinde getirebilir.

Kandaki trigliserid oranını ideal ölçülerde tutmak önemlidir. Düşmesi ya da artması durumunda sağlığınızı sekteye uğratacak etkilere sebebiyet verebilir.

Devamlı karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinler tüketmek ve vücuda alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması gibi faktörler neticesinde kandaki trigliserid seviyesi yükselebilir.

Kandaki aşırı trigliseride, hipertrigliseridemi denir. 

Trigliseridin Faydaları

  • Vücudun temel ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar.
  • Tansiyonu dengede tutar, yükselmesinin önüne geçer.
  • Vücut ısısının dengede kalmasını sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ön ayak olur.
  • Organları dış etkilerden korur ve kollar.
  • Hücrelerin ve vücudun ihtiyaçlarını karşılamasını, beslenmesini sağlar.
hipertrigliseridemi, atardamarların sertleşmesine ve neticesinde damar sertliğine neden olabilir, bu da kalp krizi, felç riskini oldukça arttırır. Aynı zamanda pankreatit (pankreas iltihabı)yaşanmasına sebebiyet verebilir.

trigliserid yüksekliği belirtileri; pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissi, dirsek ve diz eklemlerinde meydana gelen nodül oluşumlarıdır. Bu belirtilerin görülmesi demek, kandaki trigliserid oranının çok artması demektir. 

Trigliserid Nasıl Düşürülür?

Yüksek trigliseridi düşürmenin en iyi yolu, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. 

Düzenli Egzersiz 

Haftanın minimum 3 günü, en az 30 dk yapacağınız egzersizlerle trigliserid düzeyinizin düşmesini hedefleyebilirsiniz. 

Günlük işlerinizi gerçekleştirirken daha fazla hareket etmeye çalışın. Mesela asansöre binmek yerine merdivenle çıkmak gibi alternatif yollar benimseyerek sağlıklı bir bünyeye kavuşmak mümkün.


Sağlıklı Yağlar

Zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tüketmeyi tercih edin. 

Trans Yağ Tüketimi

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besin gruplarını tüketmeyi tercih edin. Somon, ton balığı, sardalyada bulunan omega-3 yağları, kandaki trigliserid oranını azaltabilir. O yüzden uzmanlar haftada 2 kez balık tüketiminin yararları üzerinde dururlar. 

İçerdiği faydalı yağlar nedeniyle kırmızı et yerine balık tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Trigliseridi düşüren besinler;

Yulaf, arpa, mısır, pirinç, buğday, mercimek, kepekli makarna gibi tam tahıllı besin grupları;
somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa ve alabalığı gibi omega-3 yönünden oldukça zengin balık grubu;
 zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve avokado yağı gibi doymamış yağ grubu; 
badem, ceviz, fındık gibi kuruyemiş grubu;
lif bakımından zengin fasulye, keçi boynuzu gibi besinler; lahana, semizotu, brokoli, marul benzeri yeşil yapraklı sebze grubu; adaçayı, ayçiçeği, kekik, nane gibi baharat ve çaylardır.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

                    ❌❌❌❌❌❌❌❌❌

Trigliserid Ne Düşürür Saraçoğlu
Trigliserid Ne Düşürür Saraçoğlu 

Prof. Dr. İbrahim ySaraçoğlu trigliserid

düşürmek için yeşil mercimek tüketilmesi gerektiğini savunuyor. Yeşil mercimekle farklı tarifler deneyerek beslenme listenize ekleyin. Ayrıca trigliseridin düşmesine yardımcı olmak için haftada 2-3 kere yeşil mercimek çorbası için.

Trigliserid Düşürücü Bitkisel Çaylar
Trigliserid Düşürücü Bitkisel Çaylar

Adaçayı, nane ve kekik çayı yüksek trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca nane ve kekiği çay dışında yemeklerinize ekleyerek de kullanım sağlayabilirsiniz.

Trigliserid Düşüren Besinler
Trigliserid Düşüren Besinler

 Trigliserid seviyesini düşüren besinler;

  • Yulaf, arpa, mısır, pirinç, buğday, mercimek, kepekli makarna gibi tam tahıllı gıdalar
  • Somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa ve alabalığı gibi omega-3 yönünden zengin balıklar
  • Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve avokado yağı gibi doymamış yağlar
  • Badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler
  • Lif bakımından zengin fasulye, keçi boynuzu gibi besinler
  • Lahana, semizotu, brokoli, marul benzeri yeşil yapraklı sebzeler
  • Adaçayı, ayçiçeği, kekik, nane gibi baharat ve çaylar

XXXXXXXXXXXXXX

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️