18 Mayıs 2025 Pazar

Maş Fasulyesi/Çin Börülcesi

 Maş Fasulyesi: Uzun Süre Tok Tutan Protein ve Lif Kaynağı Tarifi

Maş Fasulyesinin TarihçesiArkeolojik kanıtlar, maş fasulyesinin Hindistan'da 4.000 yıldan uzun süredir yetiştirildiğini göstermektedir. Zamanla, Güneydoğu Asya, Çin ve diğer bölgelere yayılmıştır. Geleneksel olarak, Asya mutfağında çorbalarda, körilerde, salatalarda ve tatlılarda kullanılan bir malzemedir.

Maş Fasulyesi

Eskiden ‘Cin Börülcesi’ veya ‘Çin Fasulyesi’ olarak da adlandırılan maş fasulyesinin tarihi antik zamanlara kadar dayanmaktadır. MÖ 1500 yılında Hint kıtasında evcilleştirilip ekilmeye başlandığı düşünülmektedir. Ana vatanı Hindistan olmasına rağmen günümüzde birçok Doğu Asya ülkesine yayılmış ve birçok ülkenin en çok tüketilen ve ihraç edilen besin kaynağı haline gelmiştir. Günümüzde ise ana ihracatçı Çin’dir.

Normal fasulyeye göre daha küçük bir yapıya sahip olan maş fasulyesi; yeşil, kahverengi veya siyah renk karışımlı dış kabuğa sahip küçük ve yuvarlak bir fasulye türüdür.

Maş fasulyesi; bezelye ve mercimek gibi aynı bitki ailesinde bulunan küçük, yeşil baklagillerdendir. Ülkemizde cin börülcesi olarak bilinmektedir.


Hafif tatlı bir tada sahip olması sayesinde birçok tatlı ve tuzlu tarifte rahatlıkla kullanılabilir. Maş fasulyesi, bütün olarak kullanılabilir, soyulabilir, filizlendirilebilir. Ayrıca unlarda kullanılmak üzere çeşitli yiyecek karışımlarının bir bileşeni olarak da öğütülebilir. Un haline getirildiğinde, öğütülmüş fasulyedeki nişasta ve fasulye ipliği çok ince ve şeffaf olan ‘Cellaphone Noodle’ (Cam Noodle) yapımında kullanılır. Ayrıca un, ekmek ve tatlı yapımında da kullanılır.

Bütün halde kullanıldığında; salata, piyaz, pilav, risotto, ana yemeğin yanına garnitür olarak ve vegan burgerler ve köfteler; püre haline getirildiği zaman çorba; filizlendirildiğinde hem salatalarda hem tabaklarda dekor olarak hem de stir-fry (Stir frying, Çin mutfağı malzemelerin az miktarda çok sıcak yağda kızartıldığı ve bir wokta karıştırıldığı pişirme yöntemidir) yemeklerde kullanılır. Hatta maş fasulyeleri macun kıvamına getirilip hummus, çeşitli mezeler ve vegan atıştırmalıklar yapılır.


Maş Fasulyesi Salatası Yapımı



⬆️

Maş Fasulyesi Salatası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı maş fasulyesi
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 4-5 dal taze soğan
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 1 çay bardağı nar tanesi
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz

  • Maş Fasülyesi Salatası
  • ⬆️

Maş Fasülyesi Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı maş fasulyesi
  • 4- 5 tane közlenmiş kırmızı biber
  • 2 -3 tane salatalık (Turşusu da olur)
  • Yarım su bardağı mısır
  • 1-2 parça kocabaş (Pancar) turşusu
  • Yarım bağ yeşil soğan
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • Limon, nar ekşisi
  • Zeytinyağı, tuz
  • Malzemeleri istediniz gibi çeşitlendirebilirsiniz

Maş Fasulyesi Vegan Köfte

Maş Fasulyesi Vegan Köfte



Yxx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hallo 🙋🏼‍♀️