Balgam Nedir?
Balgam, akciğerde solunum yolları tarafından üretilen, hava yollarının nemli tutulmasını sağlayan mukus tabakasıdır. Balgam, solunum yollarını nemli tutarak bakteri, virüs ve yabancı maddelere karşı bir filtre görevi görür.
Öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır
Boğaz veya solunum yollarını temizlemeye yönelik bir tepki olan öksürük, vücudun savunma mekanizmasının önemli bir parçasıdır. Altında mutlaka bir hastalık olması gerekmemekle birlikte, akut veya kronik olarak iki şekilde tanımlanır.
Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir. Ayrıca boğaza gelen balgam tükürmek, ciğerlere inmesini önleyecektir.
Balgamlı öksürüğü durdurmak için şu doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz:
- Bol su içmek
- Zerdeçal, nane, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi ılık bitki çayları tüketmek
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Limon, karabiber ve bal karışımı yemek
- Limonlu ılık su içmek
- Boğaz pastili emmek
- Bulunulan ortamı nemli tutmak
- Okaliptus yağı damlatılmış sıcak su buharı solumak
- Burun tıkalıysa temizleyip, hava akımını açık tutmak
- Balgamı tükürmek.
Zerdeçal, nane, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi bitki çayları içmek
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
Bal, limon ve karabiber karışımı yemek
Limon, karabiber ve bal, öksürüksemptomlarını hafifletmeye yardımcı olan antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.
Gargara yapmak
Tuzlu su gargarası, solunum yollarınızda ve burun boşluklarınızda biriken mukusu inceltir. Ayrıca boğazdaki alerjenler, tahriş edici maddeler, bakteriler, mantarlar ve diğer patojenlerin parçalanmasına da yardımcı olur.
Balgamı Atmayı Kolaylaştıran Doğal Neler Tüketilebilir?
Pekmez
Balgamlı öksürüğe iyi gelen doğal çözümler arasında pekmez yer alır. 1 bardak suyun kaynatılmasının ardından içerisinde 1 kaşık tereyağı ve pekmez eklenir. Kaynadıktan sonra ılıtılır ve gün içerisinde tüketilebilir.
Limon, bal ve karabiber
Bal, karabiber ve limon karışımıyla oluşturabileceğiniz karışım, öksürüğe iyi gelerek solunum yollarında oluşabilecek tahrişe karşı kullanılabilir.
Keçiboynuzu
Keçiboynuzu, suyla kaynatılıp tüketildiğinde balgamı söktürmede etkili olur. Öksürüğe karşı da kullanılan keçiboynuzu kürü sayesinde boğazınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Zerdeçal ve süt
Antiseptik bir içeriğe sahip olan zerdeçal balgamlı öksürüğe karşı kullanılabilir. Sütün içerisine eklene zerdeçal gün içerisinde sabah ve akşam tüketilerek boğazda oluşan balgam yumuşatılır.
Zencefil ve bal
Balgam söktürme ve öksürüğü azaltmada etkili olan zencefil, balgamlı öksürüğe karşı kullanılan doğal çözümlerdendir. Kaynatılan suyun içerisine 1 kaşık zencefil katılır ve bu şekilde demlemeye bırakılır. İçerisine bal da katabileceğiniz bu karışımı gün boyunca tüketebilirsiniz.
Siyah turp ve bal
Balgamlı öksürüğe karşı hazırlanan siyah turp ve bal karışımının sağlık açısından da birçok faydası bulunur. Orta boy siyah turpta 3-4 delik açıldıktan sonra bal eklenir ve bal bu deliklerden süzdürülür. Bal tamamen süzüldükten sonra balgamlı öksürüğe karşı bu karışımı kullanabilirsiniz.


Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Hallo 🙋🏼♀️